IGP afdeling C: Pakwerk

Het pakwerk wordt vaak als het meest spectaculaire gedeelte van het I.G.P.-programma beschouwd. Het is natuurlijk ook een spectaculair zicht om honden met pakwerk bezig te zien. Toch is de gehoorzaamheid (controle over de hond) bij dit onderdeel het belangrijkst! Alleen een goed luisterende hond zal punten kunnen scoren. Vergeet niet dat een niet goed luisterende hond gevaarlijk zou kunnen zijn!

Het onderliggende doel bij het pakwerk is dat de hond de pakwerker op commando staande houdt.
Zo moet de hond tot maximaal 6 ‘verstekken’ (schuttingen) inspecteren, waar de pakwerker, zonder gezien te worden, zich kan verstoppen. Als de hond de pakwerker gevonden heeft, moet hij, zonder deze aan te raken, beletten dat deze kan vluchten. Door te blaffen, ‘vertelt’ hij zijn geleider dat hij de pakwerker gevonden heeft.
Hierna zal de pakwerker op een nieuwe positie de vlucht inzetten. De hond probeert deze vlucht te verijdelen. Nu moet de hond op het moment dat de pakwerker stil staat, op commando van de geleider, (de mouw) loslaten. Vervolgens komt er nog een ‘schijnaanval’ op de hond van zowel een korte als een lange afstand. De hond moet deze ‘schijnaanvallen’ opvangen.
Tot slot zal de geleider samen met zijn hond de pakwerker van het veld afvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *