IGP afdeling A: Speuren

In dit artikel een korte uitleg over “A” 

Je hebt vast wel ervaren dat je hond overal aan snuffelt. 

Dit is niet zo verwonderlijk want zijn reukorgaan is het meest ontwikkelde zintuig bij de hond. 

Daarvan wordt in de praktijk veelvuldig gebruik van gemaakt, denk maar aan de drugs opsporingshonden van de douane. Ook in onze sport maken we gebruik van dit fenomenale gereedschap van de hond. Zo goed zelfs dat we er wedstrijden voor organiseren. De eis is hierbij dat de hond een door een persoon uitgelopen traject moet uitwerken en neergelegde voorwerpen moet vinden. De hond en de geleider zijn er natuurlijk niet bij, als het spoor wordt uitgelopen en weten dus van niets.  In tijd variërend van een half tot drie uur na het uitleggen van het spoor moet de hond aan een lijn zo precies mogelijk daar zoeken waar de spooruitlegger heeft gelopen. In een internationaal reglement staan precies de eisen opgesteld waaraan moet worden voldaan. Maar natuurlijk beginnen we heel gemakkelijk met het aanleren. Net als in klein duimpje met allemaal stukjes voer die de hond opzoekt.

Ook jij en jouw hond kunnen het speuren leren. Op onze club gaan we elke zondagochtend om 08.30 speuren daarna ongeveer 10.30 uur zijn we terug in de kantine voor een kop soep of broodje en koffie. Om 11.00 uur gaan we dan verder met behendigheid of gehoorzaamheid (appel) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *